Achtergrond patroon

Responsive site of adaptive webdesign?

Responsive webdesign en adaptive webdesign zijn twee manierenvoor webdesign die vaak worden gebruikt in de wereld van website laten maken. Hoewel deze termen op elkaar lijken zijn er belangrijke verschillen. Ze verwijzen allebei naar manieren om websites te ontwerpen en te ontwikkelen die zich aanpassen aan verschillende schermformaten en apparaten. In dit artikel bekijken we de verschillen, de voordelen en de nadelen van zowel responsive site en adaptive webdesign. Beide vormen van webdesign zijn een belangrijke factor in een tijd waarin na desktop de smartphone een steeds grotere groep bezoekers naar de website trekt.

Responsive site of adaptive webdesign

Responsive site als webdesign

Bij responsive site als webdesign wordt de website zo wordt ontworpen en ontwikkeld, dat deze zich automatisch aanpast aan het juiste schermformaat. Dit betekent dat dezelfde website qua webdesign meebeweegt op een desktopcomputer, een tablet of een smartphone, maar en hierdoor leesbaar en gebruiksvriendelijk blijft. Het belangrijkste kenmerk van responsive site is dat men het webdesign en inhoud - of de content - van een site flexibel maakt, zodat deze zich optimaal aanpast aan de beschikbare schermruimte.

Adaptive webdesign

Adaptive webdesign gaat nog een stap verder dan responsive site design. In plaats van alleen de lay-out en de inhoud mee te laten bewegen met de schermgrootte, past adaptive webdesign zich aan op basis van specifieke kenmerken van het apparaat. Denk hierbij aan schermgrootte, de grbuikte resolutie en zelfs de mogelijkheden van het apparaat. Dit houdt in dat een website compleet verschillende versies kan hebben voor de verschillende apparaten. Hierdoor kan de gebruikerservaring maximaal geoptimaliseerd worden. Adaptive webdesign kan wel complexer zijn om te implementeren dan responsive site design, maar hier krijg je dan ook veel voor terug: een naadloze samenwerking tussen jouw website en het apparaat waarop deze getoond wordt. Bij de Werkende Website maken we gebruik van addaptive webdesign. Je kunt met het systeem van de Werkende Website dus jouw website volledig toespitsen op het gebruik van mobiel, tablet, laptop en desktop.

Adaptive webdesign van de Werkende Website

Waarom is responsive of addaptive design belangrijk?

In de huidige wereld van smartphones en alle verschillende schermgroottes is het belangrijk dat jouw website meebeweegt door het toepassen van responsive site of adaptive webdesign. Met de groeiende diversiteit aan apparaten, van smartphones en tablets tot smartwatches en zelfs slimme televisies, is het essentieel dat websites toegankelijk en gebruiksvriendelijk blijft, welk apparaat er ook wordt gebruikt. Dit draagt bij aan een positieve gebruikerservaring waardoor de betrokkenheid van gebruikers groter is. Een belangrijke factoor is ook dat zoekmachines zoals Google aangegeven dat geoptimaliseerde, mobielvriendelijke websites een hogere rangking krijgen in de zoekresultaten. Omdat de Werkende Website een goede vindbaarheid van de website in Google essentieel vindt, wordt hiermee het belang van adaptive webdesign nog eens benadrukt!

Website onderhouden met een eenvoudig CMS

Samenvatting responsive vs adaptive webdesign

Responsive site design en addaptive webdesign zijn dus webdesign manier welke zich aanpassen aan verschillende apparaten en schermformaten. Waar responsive design alleen de layout en de content flexibel maakt, gaat adaptive webdesign nog een stapje verder. Adaptive design kan zich volledig geoptimaliseerd aanpassen aan het gebruikte apparaat. Hou bij het ontwerpen van jouw website rekening met responsive en adaptive design voor een ideale gebruikerservaring in een tijdperk waarin mobiele apparaten de overhand hebben genomen. Daarnaast zorgt dit voor betere zichtbaarheid in de zoekresultaten van Google. Heb jij vragen over adaptive webdesign of responsive site design of wil je dit ervaren? Bekijk onze demo of neem contact met ons op!

Achtergrond patroon

jouw keuzes. jouw bedrijf.

Wat zijn jouw ambities?

Jouw keuzes maken jouw bedrijf. Natuurlijk kun je niet alles weten. Wij helpen je graag met het waarmaken van jouw ambities online.

Carolien - de Werkende Website